You are hereTájékoztató a középfokú felvételi eljárásról

Tájékoztató a középfokú felvételi eljárásról


  •  
  • Sharebar

    By Belvárosi webmester - Posted on 13 október 2023

                                                                          GIMNÁZIUM

     

    A középfokú felvételi eljárás információi (link)

    KIFIR általános iskolai adatbegyűjtő alkalmazás (szülők számára) (link)

    KIFIR általános iskolai adatbegyűjtő alkalmazás (kitöltési útmutató) (link)

     

    A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium a 2024/2025. tanévre vonatkozóan központi (írásbeli) felvételi vizsgát szervez magyar nyelv és irodalom valamint matematika tantárgyakból mind a 6, mind a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozaton.

    1.      Jelentkezés a központi írásbeli vizsgákra:

    A központi felvételi vizsgán való részvétel a gimnáziumi tagozatra való bejutás egyik feltétele, a felvételi eljárás lezárultát követően nem pótolható, a sikertelen vizsga nem ismételhető!

    A központi írásbeli vizsgára 2023. november 30-ig lehet jelentkezni a kitöltött jelentkezési lap iskolánkban történő leadásával. (a csatolmány az oldal alján található)

    A sajátos nevelési igényről szóló igazolásokat (pl. helyesírás alóli felmentés) csak akkor tudjuk figyelembe venni, ha azok a jelentkezési lappal egyidőben leadásra kerülnek.

    A központi írásbeli vizsgára jelentkezés nem azonos a középfokú iskolákba való jelentkezéssel, a két jelentkezés NEM váltja ki egymást!

    2.      Központi felvételi vizsga:

    A központi írásbeli (felvételi) vizsga időpontja és helyszíne: 2024. január 20. (szombat) 10.00, Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium. (A 4. évfolyamos gimnáziumi tagozatra központi írásbeli vizsgát több intézmény is szervez, ezekről az iskolák honlapján találnak felvilágosítást.)

    A kijavított írásbeli dolgozatok megtekintése: 2024. január 26. 8.00-16.00 között. (Észrevétel benyújtására kizárólag a megtekintést követő munkanapon lesz lehetőség, írásban.)

    A vizsgázók a hivatalos értékelő lapot (melynek a további felvételi eljárás során még fontos szerepe lesz) 2024. február 9-ig kapják meg (emailben és/vagy postai úton)

    Különleges bánásmódot igénylő (sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő) tanuló esetében, szükséges a megfelelő szakértői vélemény, valamint a speciális körülmények, illetve eszközök igénylésére vonatkozó szülői kérelem csatolása a jelentkezési laphoz (a csatolmány az oldal alján található).

    3.      Középfokú iskolába való jelentkezés:

    A jelentkezés a felvételi lapok (tanulói adatlap + jelentkezési lap) kitöltését és az Oktatási Hivatalnak, valamint a választott iskoláknak történő elküldését jelenti. A 8. osztályos tanulók esetében a jelentkezési lapok továbbítását nem a szülő, hanem az általános iskola végzi! A jelentkezés határideje: 2024. február 21.

    4.      Nem hivatalos felvételi jegyzék:

    A jelentkezett tanulók felvételi rangsorban elfoglalt helyét az iskolák honlapjukon 2024. március 22-ig nyilvánosságra hozzák. Ez a felvételi rangsor azonban még nem végleges, a megjelölt iskolák sorrendje miatt még jelentősen változhat!

    5.      Hivatalos végeredmény:

    Az iskola a felvételről vagy elutasításról szóló határozatot 2024. május 2-ig megküldi a jelentkezőnek (szülőnek) valamint a jelentkező általános iskolájának.

       6. A központi írásbeli vizsgával kapcsolatos speciális teendők a magyar nyelv és/vagy matematika tantárgyakból az értékelés és minősítés alóli teljes vagy részleges mentesítéssel, vagy időtényező meghosszabbításával rendelkező tanulók esetében

     

          Amennyiben a tanuló rendelkezik szakértői véleménnyel, a szakértői vélemény másolatát és a szülői kérelmet a központi felvételi vizsgára történő jelentkezéssel egyidőben kérjük leadni.


    A központi írásbeli vizsgát szervező intézménytől kérhető kedvezmények

    BTMN

    SNI

    mentesítés az egyes vizsgarészek vonatkozásában az értékelés egy részlete alól

    NEM (kivéve: Nkt. 97.§)

    IGEN

    az írásbeli dolgozat elkészítéséhez szükséges munkaidő meghosszabbítása (időhosszabbítás)

    IGEN

    IGEN

    iskolai tanulmányok során az általa használt, megszokott eszközök biztosítása; (eszközhasználat)

    IGEN

    IGEN

    a vizsgaszervezés során speciális körülményeinek figyelembe vétele; (speciális vizsgakörülmény)

    IGEN

    IGEN

     

          Amennyiben a szakértői vélemény (legfeljebb az egyik felvételi tárgy esetében) teljes tantárgyi mentességre vonatkozik, vizsgaszervező intézményként nem tudunk eltekinteni a központi felvételi megírásától (mivel a tanuló a felvételi dolgozat megírását követően több iskolába is beadhatja a jelentkezését, mely iskolákban eltérő lehet a helyi szabályozás). De a magyar nyelv vagy matematika tantárgyakból az értékelés és minősítés alóli mentesítéssel rendelkező tanulók esetében, amennyiben intézményünkbe jelentkezik, a felvételi pontok számításánál csak a másik tárgyat vesszük figyelembe, annak pontszámát duplázzuk.

     

    A 2024/2025. tanévben a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozaton két osztályt indítunk (9.b és 9.c, a felvehető létszám 30-30 fő).

    A 6 évfolyamos gimnáziumi tagozaton egy osztályt indítunk (7.a, 28 fővel).

     

    CsatolmányMéret
    kozfelvir_jelentkezesi_lap_kezi_2024.pdf183.01 kB
    kozfelvir_szuloi_kerelem_kezi_2024.pdf494.43 kB
    Címkék